Biskviti, pite in sadni kolači

Hitro pripravljeni in okusni prigrizki, za katere potrebujemo le nekaj svežega ali zamrznjenega sadja ali nekaj sezonske zelenjave, so posta­li prava kuharska uspešnica.

Biskviti, pite in sadni kolači - Foto: Fotografije Jérôme Bilic

Pita s piščancem, porom in ingverjem

za 6 oseb

Čas priprave 20 minut
Čas peke 1 ura in 15 minut
Jed naj počiva 2 uri

Sestavine

  • 6 piščančjih beder brez kože in koščic
  • 1 velik kos ingverja
  • 4 pori
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 40 g masla
  • 1 žlička mešanice štirih začimb
  • 1 majhna rdeča paprika
  • olivno olje
  • 8 žlic sojine omake
  • 1 jajce


Za testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 150 g masla
  • 1 žlička sladkorja
  • 6 žlic mleka


Piščanca narežite na kocke. Priprava testa: v mešalniku združite moko, maslo v kosih, sladkor in dva ščepca soli, potem mešajte, dokler mešanica ne postane sipka. Dodajte jajce in mleko in sunkoma mešajte, da se testo zgosti. Zavijte ga v folijo in shranite na hladnem mestu. Koščke piščanca dajte v skledo skupaj z olupljenim in naribanim ingverjem, česnom in nasekljano čebulo. Poškropite z malo olivnega olja in malo sojine omake. Posolite, popoprajte ter dodajte začimbe in papriko. V ponvi segrejte maslo, dodajte meso in vse skupaj grejte na srednje močnem ognju.

Medtem por narežite na kolobarje, operite, odcedite in potem v ponvi nekaj časa mešajte na močnejšem ognju; nato pustite počivati. Pečico segrejte na 180 stopinj. 6 posodic namažite z maslom. Testo razva­ljajte po delovni površini, posuti z moko, in z narobe obrnjeno skledico izrežite 6 krogov. Razdelite zmes piščančjega mesa v 6 posodic. V ponev zlijte kozarec vrele vode, da dobite preostali sok, in ga zlijte po mesu. S prstom ovlažite robove posodic, čeznje poveznite testo in malo pritisnite, da se prime. V sredini naredite odprtino, površino premažite s stepenim jajcem in pecite v pečici 40 minut.

Nasvet

uporabite lahko tudi že pripravljeno krhko testo in piščančja bedra zamenjajte z belim piščančjim mesom.

Češnjev kolač z janežem

za 6 oseb
Čas priprave 10 minut
Čas peke 50 minut

Sestavine

  • 600 gramov češenj (svežih ali zamrznjenih)
  • 4 dl mleka
  • 1 dl sladke smetane
  • 2 žlici janeževega žganja
  • 120 g sladkorja
  • 160 g moke
  • 6 jajc
  • 50 g topljenega masla
  • 1 oreh
  • 4 žlice kristaliziranega sladkorja


Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in posujte s krista­liziranim sladkorjem. Češnje operite in odcedite. Po želji jih razkoščičite, nato stresite v pekač. S paličnim mešalnikom ali mešalnikom stepite mleko, smetano, janež, jajca, sladkor, topljeno maslo in moko, dokler zmes ne postane gladka. Češnje prelijte z zmesjo in pecite v pečici približno 50 minut. Tik preden postrežete, potresite z malo kristaliziranega sladkorja. Postrezite toplo ali hladno.

Nasvet

češnje lahko nadomestite z malinami, koščki kivija, marelic ali breskev.

Biskvitno pecivo z rdečim in s črnim sadjem

za 6 do 8 oseb
Čas priprave 20 minut
Čas peke 45 minut

Sestavine

  • Od 800 g do 1 kg mešanega rdečega in črnega sadja
  • 4 žlice sladkorja

Za testo

  • 125 g moke
  • 125 g hladnega masla
  • 125 g rjavega sladkorja
  • 125 g mletih mandljev
  • 1 žlička cimeta


1.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač premažite z maslom in ga potresite z žlico sladkorja. Pripravite sadje: sadeže oberite z grozdov, operite, odcedite, razporedite po pekaču in potresite s sladkorjem.

2. V mešalnik dajte moko, maslo v kosih, rjavi sladkor, mandlje in cimet ter sunko­ma mešajte, dokler zmes ne postane sipka.

3. Razporedite jo po sadju in pecite v pečici od 45 do 50 minut. Pred jedjo počakajte, da se pecivo malce ohladi.

Nasvet

pri pripravi testa lahko porcije sestavin tudi podvojite. Preostanek testa boste lah­ko zamrznili in ga uporabili kdaj drugič.

Prevedla Živa Deu, fotografije Jérôme Bilic

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri