Nitkanje zob je naložba v zdravje

Okoli 78 % ljudi si zob ne čisti redno z zobno nitko. Preberite, zakaj bi to morali početi pogosteje.

Nitkanje zob je naložba v zdravje

1. razlog: bakterije

Vsakič, ko očistite zobe z nitko, odstranite kar 800 vrst bakterij iz ustne votline.

2. razlog: srce vam bo hvaležno

Zadnje kažejo, da se bakterije, če se ne odstranijo, lahko absorbirajo v krvni sistem in povzročijo krvne strdke, pri tem pa poškodujejo arterije in celo blokirajo vitalne zaloge, ki gredo proti srcu in možganom.

3. razlog: proti vnetju dlesni

V študiji, ki so jo izvajali na newyorški univerzi, so ugotovili, da se je študentom, ki so dvakrat dnevno uporabljali zobno nitko, zmanjšalo krvavenje dlesni za 38 %, tistim, ki zob niso nitkali, pa se je poslabšalo za 4 %. Čiščenje z zobno nitko opazno zmanjšuje tudi slab zadah.

4. razlog: proti prehitremu porodu

Nosečnice z bolnimi dlesnimi imajo sedemkrat večje tveganje za prehitri porod in imajo velikokrat manjše otroke. Razlog so hormonske spremembe med nosečnostjo, ki jih povečajo občutljivost za vnetje dlesni. Znano je tudi, da okužene dlesni lahko naredijo enake biološke regulatorje, ki pospešujejo popadke.

5. razlog: plus za možgane

Ameriški znanstveniki raziskujejo celo, da odstranjevanje bakterij vpliva na manjšo izgubo spomina na stara leta, a so eksperimenti še v povojih.

Kako pravilno uporabiti zobno nitko?

Vzemite okoli 30 cm zobne nitke in jo ovijte okrog sredinskih prstov na obeh rokah. Nitka naj bo tako dolga, da vam je med prsti ostane 2–3 cm. Ko držite nitko napeto, jo prislonite med palca in potegnite med zobmi. Pazite, da ne zarežete v dlesni, saj lahko to povzroči krvavenje. Ovijte nitko okoli zoba v obliki črke C in jo pomikajte gor dol okoli vsakega zoba.

Za vsak zob odvijte novi del nitke. Sprav se vam bo čiščenje z zobno nitko zdelo čudno, ampak bodite strpni. Z malo vaje bo nitkanje zob postalo tako naravno kot ščetkanje.

Lisa, fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri