Ali je res najboljši nadomestek sladkorja? Naravno brezkalorično sladilo, ki ne vsebuje maščob in je priljubljen nadomestek sladkorja

4. 9. 2023
Ali je res najboljši nadomestek sladkorja? Naravno brezkalorično sladilo, ki ne vsebuje maščob in je priljubljen nadomestek sladkorja (foto: Profimedia)
Profimedia

Je med najbolj priljubljenimi nadomestki saharoze: je sladka in ne vsebuje maščob. Tukaj so prednosti in kontraindikacije stevije.

Stevija je najpogosteje uporabljen nadomestek sladkorja

Če ste na dieti ali želite zmanjšati količino sladkorja v prehrani, je dobro, da ga nadomestite z naravnimi nadomestki, ki hrano in pijačo osladijo enako kot saharoza, vendar brez kalorij ali glikemičnih vrhov.

Med različnimi nadomestki sladkorja sta najbolj znana in priljubljena eritritol, ki je kljub zavajajočemu imenu zgolj naravna sestavina, in stevija.

Ne spreglejte:

Kaj je stevija?

Je naravno sladilo, ki nima nič skupnega s sintetičnimi sladili, kot so sladila, vključno z aspartamom. Pridobiva se iz rastline Stevia rebaudiana, zlasti iz njenih posušenih listov, iz katerih je mogoče pridobiti naravno snov sladkega okusa, ki nadomesti sladkor v pijačah in živilih, ki jih uživamo, na primer v kavi in pecivu.

Koliko kalorij ima?

Stevija ima izjemno sladilno moč, saj je od 40- do 300-krat slajša od saharoze. Velika razlika v primerjavi s slednjo? Stevija ima 0 kalorij, zato je koristna izbira, če ste na nizkokalorični dieti, imate sladkorno bolezen ali želite zmanjšati količino sladkorja tako, da zmanjšate količino sladkorja v domačih sladicah in dodate malo stevije.

Prednosti

Kot sestavina naravnega izvora vsebuje številne vitamine in minerale, ki so koristni za zdravje, kot so:

  • vitamina A in C
  • cink, železo, kalij in mangan
  • flavonoide, antioksidante, ki se borijo proti oksidativnemu stresu celic

Ima tudi številne koristne lastnosti:

  • ima hipotenzivni učinek in znižuje krvni tlak
  • deluje antibakterijsko
  • ima odvajalne lastnosti
  • pomaga pri prebavi
  • ima antacidni učinek na želodec
  • nadzoruje raven slabega holesterola v krvi
  • pomaga nadzorovati hiperglikemijo in je zato koristen za ljudi s sladkorno boleznijo

Kontraindikacije

Čeprav gre za naravno sestavino brez kontraindikacij, je najbolje, da z njo ne zlorabljamo in da dnevno uživanje ne presega dovoljenih odmerkov (4 mg na kilogram telesne teže, kot je navedla EFSA - Evropska agencija za varnost hrane). Če ga zaužijemo preveč, lahko povzroči hipotenzijo ali hipoglikemijo pri ravneh, nižjih od dopustnih.

Ali je stevija škodljiva za vas? Ali se z njo hujša? Je rakotvorna?

V zadnjih letih so se pojavile zaskrbljujoče govorice, da je stevija slaba za vas in rakotvorna. Inkriminirana aktivna sestavina je zlasti steviol, ki ga vsebuje. Znanstvenih študij, ki bi to dokazovale, ni, zato, če ne presegate priporočene dnevne količine, ni razloga, da bi zaupali takšnim govoricam. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) se je o tem izrekla in zagotovila, da stevija "ne vsebuje nobenih genotoksičnih ali rakotvornih snovi ali snovi, povezanih s škodljivimi učinki na človeški reproduktivni sistem ali na odraščajoče otroke".

Prepričanje, da stevija odvaja maščobo, je prav tako neutemeljeno. Če jo zaužijemo v priporočenih dnevnih mejah, nima nič kalorij in zagotovo ni živilo, ki bi ga lahko krivili, če bi se z njo povečala telesna teža.

Kakšen je okus?

Kljub široki uporabi stevija ni všeč vsem. Čeprav je sladka, ima grenak priokus, ki lahko spominja na sladki koren.

Kako uporabljati stevijo

Pri njeni izbiri bodite pozorni na visoko kakovost: biti mora čista. Na trgu je na voljo v prahu, majhnih tabletah ali tekočini. Uporabljamo jo tako, da jo preprosto dodajamo pijačam in živilom, ki jih želimo narediti sladke. Količina je običajno majhna, ustreza ravni čajni žlički za sladkanje kave, vendar boste le s poskušanjem lahko razumeli, koliko je primerno za vas.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 4 napake pri barvanju doma, ki vas lahko postarajo: Frizerji opozarjajo na skrite pasti pri barvah, na katere morate biti pozorni

Priporočamo tudi: To nikoli ne bi smel biti vaš prvi obrok: Če želite uživati v zdravem in uravnoteženem zajtrku, morate to hrano izključiti