Darilo za vašo kožo in zdravje: Nepričakovano živilo, ki ga priporočajo strokovnjaki za čisto kožo in enostavno hujšanje

7. 10. 2023
Darilo za vašo kožo in zdravje: Nepričakovano živilo, ki ga priporočajo strokovnjaki za čisto kožo in enostavno hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

Dr. Elena Soria iz klinike Clínica Menorca pravi, da je paradižnik zaradi svojih prednosti "darilo za vašo kožo in zdravje". In tukaj je razlog, zakaj.

Spregovorimo o koristih paradižnika, osnovnega živila sredozemske prehrane, ki je zelo priljubljeno in še toliko bolj okusno, ker je lahko in osvežilno. Tako kot čaj matcha je antioksidant in zaveznik pri hujšanju, poleg tega pa ima enake lastnosti kot grški jogurt, ki nasiti in uravnoteži črevesno floro. Ne glede na to, ali je vaš cilj zdravo hujšanje ali izboljšanje splošnega zdravja, je paradižnik nepogrešljivo živilo. S pomočjo Dr. Elene Soria iz klinike Clínica Menorca si bomo ogledali vse njegove prednosti.

Ne spreglejte:

Koristi paradižnika po mnenju enega od strokovnjakov

1. Koristi paradižnika za kožo: sijaj, odstranjevanje ogrcev in zmanjšanje velikosti por

"Najboljša hranilna kozmetika je skleda gazpacha," pravi priznani dermatolog Ricardo Ruiz Rodríguez, še posebej, če ga pijemo. Dr. Elena Soria ga zaradi visoke vsebnosti antioksidantov opisuje kot "darilo za kožo in zdravje": "Preoblikuje dolgočasno kožo in ji daje bolj mladosten videz; idealen je za čiščenje por; uravnava pH in zdravi razdraženost. Deluje tudi kot naravni adstringent in krči pore, ki so nagnjene k nabiranju umazanije, če so preveč odprte. Nazadnje pa je tudi čudovito sredstvo za odpravljanje ogrcev in ogrcev."

2. Koristi paradižnika za zdravje

Dr. Elena Soria med zdravju koristnimi snovmi paradižnika izpostavlja vsebnost antioksidantov, kot so likopen (odgovoren za privlačno rdečo barvo paradižnika), vitamin C in vitamin E. "Antioksidanti delujejo tako, da nevtralizirajo proste radikale, nestabilne molekule, ki poškodujejo naše celice zaradi presnovnih procesov, stresa, onesnaženja in slabe prehrane, ter sodelujejo pri zaščiti našega telesa pred patogenimi dejavniki (virusi, patogenimi bakterijami itd.)," pojasnjuje. "Na splošno fitonutrienti, ki so hranila iz rastlinskega sveta, varujejo zdravje in preprečujejo raka," dodaja.

3. Paradižnik za boj proti "slabemu" holesterolu

Dr. Elena Soria trdi, da uživanje paradižnika (in s tem likopena) zmanjšuje raven holesterola nizke gostote ali LDL in s tem nastanek srčno-žilnih bolezni. "Holesterol LDL, na splošno znan kot slabi holesterol, se prilepi na krvne žile in ustvari spremembo, znano kot ateromatozni plak, ki določa nastanek nekaterih srčno-žilnih bolezni. Likopen ima vlogo pri preprečevanju teh oblog," pojasnjuje.

4. Koristi paradižnika za oči

Te temeljijo na prisotnosti vitamina A v tem sadežu. "Čeprav nobeno živilo ne more trditi, da ima stoodstotne zdravilne ali preventivne koristi samo zaradi svojih makro- in mikrohranil, je vitamin A bistven za dober vid, pri preprečevanju degeneracije rumene pege in nočne slepote," pojasnjuje strokovnjak.

5. Paradižnik za boj proti visokemu krvnemu tlaku

Nizka vsebnost kalorij v paradižniku v kombinaciji z visoko koncentracijo kalija pomaga nadzorovati krvni tlak, saj izboljšuje prožnost krvnih žil in tako preprečuje razvoj bolezni srca in ožilja, kot je pokazala študija, ki jo je izvedla revija American Journal of Clinical Nutrition.

6. Koristi paradižnika za črevesni tranzit

"Paradižnik izboljša črevesni tranzit in prebavni proces," pojasnjuje Dr. Elena Soria. "Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in drugih snovi je paradižnik blago odvajalo, ki pomaga uravnavati delovanje črevesja in zmanjšuje tveganje za bolezni prebavil. Vendar pa ne smemo pozabiti na njegovo kislost, zato ga je treba v primeru težav z refluksom ali posebnih črevesnih bolezni olupiti in odstraniti semena."

7. Paradižnik proti menstrualnim bolečinam

"Razstrupljevalna prehrana pred menstruacijo in med ovulacijo bo pomagala ublažiti menstrualno nelagodje. To lahko optimizirate s paradižnikom in njegovo dobro depurativno funkcijo. Zaradi visoke vsebnosti kalija in nizke vsebnosti natrija velja za živilo z diuretičnim učinkom in je koristen za odstranjevanje toksinov. Vsebuje tudi vitamin K, ki uravnava prekomerni menstrualni tok," pojasnjuje Dr. Elena Soria.

8. Koristi paradižnika proti glavobolu

Čeprav poznamo povezavo med telesno držo in glavoboli, pa vpliv vitamina C ni tako dobro poznan. "Paradižnik lahko štejemo za dobrega zaveznika proti glavobolu zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki deluje analgetično na protaglandine, odgovorne za bolečino," pojasnjuje Dr. Elena Soria, ki priporoča vključitev paradižnika v vsakodnevno prehrano.9. Jejte paradižnik za zdravo hujšanje

Če želite shujšati, morate upoštevati uravnoteženo prehrano, zmanjšati vnos kalorij, povečati porabo kalorij in se več gibati. Zato je dobro, da v nizkokalorično dieto za hujšanje vključite paradižnik, saj vsebuje malo maščob, ima odlične diuretične lastnosti in razstruplja. Poleg tega nas nasitijo, saj vsebujejo vodo in vlaknine, za občutek sitosti pa zadošča že majhna porcija.

Paradižnik ne vsebuje holesterola, nasičenih maščob ali natrija, vsebuje pa vitamin C in likopen, spojini, ki pripomoreta k pravilnemu delovanju presnove lipidov. To pomaga pri izgorevanju maščob in njihovi pretvorbi v energijo, zato se ne kopičijo v telesu in ne pridobivate na teži. Pomaga tudi pri odvajanju tekočine in izločanju toksinov, ki ovirajo hujšanje," dodaja strokovnjak.

Kako jesti paradižnik, da izkoristite vse njegove prednosti?

Zajtrk:

"Ne namažite ga na kruh, ampak ga narežite na rezine ali ga očistite z njegovim mesom. Ko zajtrkujemo, vstopimo v aktivno fazo, ko se s prvim obrokom aktivira biološki časovnik telesa, ki učinkoviteje prebavlja, absorbira in presnavlja hrano na začetku dneva. Priporočljivo je, da zajtrk zaužijemo vsaj eno uro po prebujanju in vanj vključimo beljakovine, mlečne izdelke, polnozrnata žita, sveže sadje in zdrave maščobe."

Pred obroki in med njimi:

"Za začetek obroka si privoščite lahek gazpacho, ki vas bo nasitil in preprečil, da bi potem pojedli preveč kalorij; namesto gazirane pijače si privoščite paradižnikov sok; namesto gazirane pijače si pripravite paradižnikovo omako z lupino, ki bo spremljala vaše jedi ...".

Ne pretiravajte:

Zdravnik priporoča, da vsak dan pojemo enako količino paradižnika kot sadja: "Od 2 do 3 paradižnike normalne velikosti, tj. približno 120 g, vendar potem ne bi jedli nobenega drugega sadja. Kisli paradižniki, če jih pojemo preveč, povečajo količino kisline v želodcu in lahko povzročijo prebavne težave. Povzročijo lahko tudi pekoč občutek v mehurju. Vsebujejo histamin, ki lahko povzroči bolečine v sklepih in vnetje. Preveč paradižnika lahko poveča tudi tveganje za nastanek artritisa in bolečin v mišicah."

Recept:

"Paradižnik se zelo dobro ujema z vsemi vrstami hrane in se bolje absorbira v črevesju, največ antioksidativnih učinkov pa ima v kombinaciji z virom zdrave maščobe, kot je avokado. Po drugi strani pa karotenoidi v paradižniku pomagajo okrepiti bioaktivne spojine v brokoliju in tako pomnožijo koristi obeh živil. Nazadnje, sadje v kombinaciji z beljakovinami - kot je paradižnik s skušo - preprečuje skoke inzulina in je bolj nasitno; to je kombinacija, ki lahko pomaga preprečiti inzulinsko rezistenco. Z vključitvijo paradižnika v naše jedilnike dodamo okus, vitamine in minerale, ne da bi dodali maščobo."

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Od živčnosti si je polizala šminko in se preobračila ves dan: Kakšno je bilo edino srečanje kraljice Elizabete in Marilyn Monroe?

Priporočamo tudi: Julia Roberts s spremenjeno pričesko pripravljena na jesen: Odločila se je za frufru, ki je bil priljubljen pred več kot 10 leti, videti pa je izjemno