Vsako jutro spijte žlico tega ljubljenega živila in se za vedno poslovite od odvečnih kilogramov: Dobro je za srce in ohranja holesterol pod nadzorom

20. 4. 2024
To so prednosti, ki jih ima za vaše telo deviško oljčno olje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ni skrivnost, da imajo Južnoevropejci, ki se prehranjujejo mediteransko, torej z zelenjavo, sadjem, veliko ribami in oljčnim oljem, daljšo življenjsko dobo in manj bolezni. Pa ste vedeli, da se lahko z zgolj žlico oljčnega olja, zjutraj na tešče, za vedno poslovite od odvečnih kilogramov?

Pravijo mu tekoče zlato. Oljčno olje je že dolgo osnovna sestavina mediteranske prehrane, vendar smo šele pred kratkim spoznali, da zaradi njega hrana ni le boljšega okusa, ampak lahko tudi bolje deluje v vašem telesu.

Ne spreglejte:

Kaj je oljčno olje?

Oljčno olje je mononenasičena maščoba, sestavljena iz oleinske kisline, fitosterolov, karotenoidov, tokoferolov in polifenolov. Pridobivajo ga z mletjem mesa oljčnih plodov in nato s prečrpavanjem tekočine, ki nastane.

Kakšne so prednosti oljčnega olja?

Po besedah strokovnjakov, je oljčno olje odličen primer zdravilne hrane. Je fantastičen vir mononenasičenih maščob, imenovanih oleinska kislina, in bogato z antioksidanti vitaminom E, oleaceinom in oleokantalom, ki so bili obsežno raziskani in dokazano imajo močne protivnetne učinke ter sposobnost izboljšanja delovanja možganov, zmanjšanja vnetij [in] zaščite pred boleznimi srca. Predvsem oleokantal ima protivnetne učinke in je po besedah strokovnjakov v zadnjem času v središču pozornosti, ker deluje podobno kot majhen odmerek ibuprofena in se zato uporablja kot trajnostni način zaščite pred pogostimi kroničnimi vnetnimi boleznimi.

Poleg tega je oljčno olje priznano zaradi svojih koristi za zdravje črevesja. Lahko aktivira rast koristnih bakterij in neguje črevesno sluznico, študije pa so pokazale, da lahko celo pomaga pri lajšanju črevesnih dražljajev, kot sta napihnjenost in zaprtje. Pri tako cenovno ugodni in dostopni sestavini so koristi neskončne.

Druge prednosti oljčnega olja so

  • Bori se proti sladkorni bolezni
  • je dobro za srce
  • znižuje visok krvni tlak
  • ohranja holesterol pod nadzorom
  • deluje protivnetno
  • krepi kosti
  • Povezano je z manjšim številom primerov možganske kapi
  • pomaga pri bolj zdravem črevesju
  • povečuje raven serotonina v možganih, kar pomaga odpravljati slabo razpoloženje

Navadno oljčno olje in deviško oljčno olje: katero je boljše?

Če želite dobiti najbolj koristno žlico, posezite po ekstra deviškem oljčnem olju. Pri standardnih različicah oljčnega olja se uporablja toplota, da se iz sadeža iztisne čim več soka, deviško oljčno olje pa se proizvaja s postopkom hladnega stiskanja in je nerafinirano, zaradi česar ostanejo vse koristne molekule nedotaknjene.

Bi morali vsak dan zaužiti žlico oljčnega olja?

Strokovnjaki menijo, da je slabost tega pristopa sam okus olja. Namesto tega predlagajo dodajanje oljčnega olja jedem. Da bi to postala trajnostna navada, ki se bo obdržala, obroke pokapajte z ekstra deviškim oljčnim oljem, saj to poveča tudi absorpcijo ključnih hranil, topnih v maščobah, iz hrane, kot so vitamini A, D, E in K, likopen in betakaroten, s čimer okrepite svoj obrok in znatno izboljšate njegov hranilni profil z zdravimi maščobami, protivnetnimi spojinami in antioksidanti," pravijo, "s čimer boste v svoje telo dobili še več hranil z vsemi prednostmi trenda oljčnega olja.

Zakaj uživati oljčno olje zjutraj na prazen želodec?

Nekaj zelo močnega je v tem, da se zjutraj zaužije wellness (tako kot jabolčni kis ali limonina voda). Poleg vseh splošnih koristi dodajanja oljčnega olja v prehrano ima pitje žlice zjutraj na prazen želodec še posebne prednosti:

  • Izprazni želodec in pomaga pri prebavi.
  • izboljša prehodnost črevesja
  • uravnava črevesno mikrobioto
  • služi kot dnevni odmerek antioksidantov in polifenolov

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Uspešna metoda treninga iz 80-ih let se vrača v polnem zamahu: Oboževala jo je tudi Jane Fonda

Priporočamo tudi: (Ne)običajni aromatični špageti po receptu Jamieja Oliverja: Ko jih boste poskusili, bodo postali vaši najljubši (RECEPT)