Pravilo 50:50: Zdravniški trik za nalaganje hrane na krožnik, ki vam bo pomagal shujšati

31. 10. 2023
Pravilo 50:50: Zdravniški trik za nalaganje hrane na krožnik, ki vam bo pomagal shujšati (foto: Profimedia)
Profimedia

To preprosto pravila polaganja hrane na krožnik vam lahko spremeni življenje in znatno izboljša vaše splošno počutje.

Ste že slišali za metodo 50:50 dajanja hrane na krožnik? Gre za tehniko, ki jo je razvil ameriški zdravnik John A. McDougall, da bi ljudem pomagal živeti bolj zdravo, a tudi izgubiti odvečno težo. Ameriški zdravnik John A. McDougall je napisal knjigo "The Starch Solution - Eat the Food you love, Regain your Health and Loss the Weight for Good!" s katerim odkrije rešitev za hujšanje, a tudi za splošno zdravje.

Ne spreglejte:

Njegovo pravilo za nalaganje hrane na krožnik je zelo preprosto: vsakič, ko jeste, napolnite 50 odstotkov krožnika z živili z visoko vsebnostjo škroba, preostalih 50 odstotkov pa z živili brez škroba.

Živila z visoko vsebnostjo škroba

  • ječmen,
  • oves,
  • proso,
  • ajda,
  • rjavi riž,
  • kvinoja,
  • rž,
  • kuskus,
  • fižol,
  • čičerika,
  • leča,
  • grah,
  • krompir,
  • sladki krompir,
  • kruh,
  • pekovski izdelki,
  • testenine, različne vrste rezancev

Živila z nizko vsebnostjo / brez škroba

  • zelena listnata zelenjava (solata, ohrovt, blitva, špinača, radič, rukola),
  • šparglji,
  • artičoke,
  • bučke,
  • stročji fižol,
  • brokoli,
  • cvetača,
  • brstični ohrovt,
  • korenje,
  • zelena,
  • kumare,
  • paradižnik,
  • paprika,
  • jajčevci,
  • koraba,
  • gobe,
  • por,
  • čebula in različne vrste kalčkov

Brez skrbi, za merjenje hrane ne potrebujete tehtnice ali kakšne posebne opreme – metodo odokat uporabite ne glede na to, s katerega krožnika jeste. Ta metoda je učinkovita pri hujšanju, saj imajo živila z nizko vsebnostjo škroba velik volumen in nizko kalorično vrednost.

Če s to metodo vsakič napolnite svoj krožnik, pojeste približno enako količino hrane, kot ste je vajeni, a boste zaužili bistveno manj kalorij.

Na primer, 100 gramov kuhanih testenin vsebuje približno 1465 kJ (350 kcal), medtem ko ima 100 gramov brokolija le 146 kJ (35 kcal). Če boste na polovico krožnika dodali svoje najljubše testenine, na drugo polovico pa brokoli, kuhan na pari, boste znatno zmanjšali kalorično vrednost jedi, kar bo sčasoma privedlo do vidne izgube teže. dr. McDougall je to metodo dajanja hrane na krožnik razvil kot jedec rastlinskega izvora (več ogljikovih hidratov in manj beljakovin in zdravih maščob). Uporablja pa ga lahko vsak – pomembno je le, da na polovico vsakega krožnika pojedem dodamo živila z nizko vsebnostjo škroba in tako »razredčimo« kalorije.

Na kaj paziti?

Se že vse življenje tako prehranjujete in še vedno niste izgubili želenih kilogramov? Na polovico krožnika vedno postavite glavno jed, drugo polovico pa napolnite s solato in ne veste, kaj delate narobe? Pomembno je, da ste pozorni na to, koliko olja uporabljate pri pripravi hrane, pa tudi pri začimbah solat. Ena žlica ali 15 ml olja vsebuje kar 502 kJ (120 kcal). Če ne izmerite količine olja, ki ga vnesete v hrano, ga morda porabite več, kot ga vaše telo potrebuje. Uživanje zdravih maščob je pomembno za normalno delovanje telesa, predvsem pa hormonsko zdravje žensk, zato ga ne smemo zaobiti. Zdravniki namesto predelanih virov maščob svetujejo uporabo polnovrednih, naravnih virov maščob, ki jih najdemo v plavi ribi, oreščkih, semenih, avokadu in podobnih živilih.

Drugi nasveti dr. McDougalla za hujšanje:

Vsak obrok začnite z juho, solato in/ali svežim sadjem. Zmanjšajte količino dodanih sladkorjev in soli v hrani, ki jo uživate. Nehajte dodajati olje v posodo. Izogibajte se "pitju kalorij", torej uživanju gaziranih sokov in podobnih pijač z visoko kalorično vrednostjo.

Jejte, ko ste lačni, nehajte jesti, ko ste udobno siti. Nikoli ne stradajte ali prenajedajte. Pred kakršnimi koli bistvenimi spremembami v prehrani se posvetujte z zdravnikom, če imate možnost, pa prosite za pomoč nutricionista.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Dve največji lepotni skrivnosti Michelle Pfeiffer, zaradi katerih ljudje ob pogledu nanjo vedno osupnejo: Tako je videti igralka na najnovejši fotografiji popolnoma brez ličil in filtrov

Priporočamo tudi: Menijo, da jim astrologija nima kaj ponuditi: 3 horoskopska znamenja, ki za horoskop ne marajo niti slišati

Prisluhnite pogovoru z Ano Praznik v podkastu Ob skodelici kave z Živo Avžner