To živilo ima več vitamina C kot limone in pomaranče in bi ga morali uživati vsak dan: Pomaga izboljšati zdravje srca in ohranja zdravje vaših kosti

21. 1. 2024
Ta zelenjava ima bogato hranilno sestavo, zato jo morate uživati ​​vsak dan. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta najljubša zelenjava v sezoni viroz ima bogato hranilno sestavo, zato jo morate uživati ​​vsak dan.

Vonj po pečeni rdeči papriki povezujemo z jesenjo, začetkom priprave na ozimnico ter slastnim in okusnim prigrizkom, malo pa je znano, kako močna je ta zelenjava in kako uporabna je pravzaprav lahko v vseh letnih časih.

Ker je bogata s številnimi hranilnimi snovmi, je poleg tega, da je okusna, prava zakladnica zdravja, saj lahko pomaga zmanjšati tveganje za nekatera zdravstvena stanja, seveda v okviru uravnotežene prehrane.

Ne spreglejte:

Rdeča paprika – hranilna vrednost

Ena skodelica sesekljane, surove paprike ima približno 150 gramov in  vsebuje:

  • 163 kJ (39 kcal)
  • 1,5 g beljakovin
  • 9 g ogljikovih hidratov, od tega 6,3 g sladkorja
  • 0,5 g maščobe
  • 190 mg vitamina C
  • 314,4 mg kalija
  • 233,9 mg vitamina A
  • 2,4 mg vitamina E
  • 7,3 mg vitamina K

In to je le del bogate prehranske sestave te zelenjave. Pomembno je upoštevati, da so ogljikovi hidrati v rdeči papriki, ki niso vlaknine, večinoma glukoza in fruktoza, zelena paprika pa vsebuje manj vlaknin in ogljikovih hidratov.

Ko govorimo o rdeči papriki, je še posebej pomemben delež vitamina C v njej, saj ga vsebuje več kot citrusi, ki so znani po tem antioksidantu. Verjeli ali ne, limona, sinonim za vitamin C, vsebuje okoli 53 miligramov tega vitamina v 100 gramih – kar je veliko, a platforma FoodCentral Data ameriškega ministrstva za kmetijstvo piše, da rdeča paprika zagotavlja 80,4 miligrama vitamina C za isto težo.

Poleg tega ta zelenjava vsebuje več kot 30 hranil iz skupine karotenoidov ter likopen.

Zakaj bi morali jesti rdečo papriko?

Mesnata rdeča paprika ima zaradi vitaminov, mineralov in antioksidantov številne zdravstvene koristi, zato zagotavlja zaščitno vlogo v telesu, saj pomaga preprečevati ali upočasnjevati določene zdravstvene težave.

Lahko pomaga zmanjšati tveganje za raka

Študija, objavljena leta 2014 v medicinski reviji Nutrients, je poročala, da so raziskovalci povezali manjše tveganje za raka z uživanjem živil, bogatih s karotenoidi, kot je rdeča paprika.

Lahko pomaga izboljšati zdravje srca

Zdi se, da rdeča paprika zmanjšuje tveganje za zdravje srca in ožilja zaradi svojih antioksidantov, tako da ublaži aktivnost prostih radikalov, ki so neposredno vpleteni v razvoj številnih bolezni.

Strokovnjaki poudarjajo, da se antioksidanti v rdeči papriki aktivirajo pri različnih temperaturah: pri 35 stopinjah Celzija lahko fenoli in flavonoidi razorožijo proste radikale, povezane s srčno-žilnimi boleznimi, pri 50 stopinjah isti antioksidanti "ciljajo" proste radikale, povezane z nekaterimi vrstami raka, pri 65 pa so koncentracije fenolov flavonoidov najvišje.

Lahko pomaga zaščititi vid

Makularna degeneracija je vodilni vzrok za izgubo vida na svetu in ker je makula v glavnem sestavljena iz zeaksantina, znanega karotenoida, raziskave kažejo, da lahko prehrana, bogata s to snovjo, ohranja zdravje makule.

Lahko pomaga ohranjati zdravje kosti

Visoka vsebnost mangana prav tako pomaga preprečevati izgubo kostne mase, saj so elementi v sledovih, kot so mangan, baker in cink, pri ljudeh s to težavo značilno nizki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 5 razlogov, zakaj je slan zajtrk boljši od sladkega in zakaj bi ta moral biti na mizi vsaj nekaj dni na teden (ne pozabite prepisati receptov)

Priporočamo tudi: Skrivnost nedotaknjene pričeske Lady Diane končno razkrita: To je sestavina, zaradi katere so bili lasje princese vedno videti urejeni