Zbogom ovseno mleko - ko boste prebrali to, si ga ne boste več dodajali v svojo jutranjo kavo (je kravje mleko boljša izbira?)

5. 2. 2024
Zakaj bi se morali odpovedati ovsenemu mleku? Preverite razloge! (foto: Profimedia)
Profimedia

Bi se mu morali odpovedati?

Ovseno mleko je v kavarnah in na policah supermarketov zaživelo konec leta 2010 in kot domnevno bolj zdrava in okolju prijazna alternativa izpodrinilo mandljevo mleko - takratno rastlinsko alternativo. Če ste takšni kot mi, ni trajalo dolgo, da vas je zasvojil. Morda se niste držali veganske diete, niti niste imeli intolerance na laktozo, vendar vas je ovseno mleko takoj prevzelo s svojo izrazito kremastostjo v jutranji kavi, ohranjali pa ste ga v svoji zaradi impresivnih zdravih obljub in vpliva, ki jih je prinašalo.

Ne spreglejte:

Zdelo se je, da nam je sledil tudi preostali svet: leta 2022 je avstralski statistični urad poročal, da vsak teden spijemo pol metrične skodelice mlečnih alternativ na osebo, pri čemer je ovseno mleko vodilo na lestvici najbolj priljubljenih mlečnih alternativ.

Toda v zadnjih mesecih se zdi, da je vsa ta moč zamrla. V kavarnah lahko opazimo, da smo mnogi zamenjali ovseni kapučino s polnomastnim mlekom ali pa se celo odločajo za dolgo črno kavo. Tudi TikTok je posejan s podobnimi sporočili, kjer ustvarjalci ponosno sporočajo svojo odločitev, da se bodo odpovedali kremni dobroti ovsenega mleka, in pozivajo svoje sledilce, naj storijo enako. Splošno soglasje - resničnem življenju in na spletu se zdi, da nas je ovseno mleko prevaralo s svojo zdravo aureolo in nas zaslepilo za veliko bolj črno - in veliko manj zdravo - resničnost.

Ali je ovseno mleko škodljivo za vas?

Za tiste, ki s strahom poskušate izračunati, koliko ovsenega mleka ste zaužili v zadnjih letih, začnimo s pozitivnimi stranmi. Ovseno mleko je sestavljeno iz ovsa in vode, zato vsebuje manj nasičenih maščob kot druga mleka. 

Po drugi strani pa strokovnjaki opozarjajo, da zaradi te sestave hranilni profil ovsenega mleka ni vedno enakovreden kravjemu mleku ali celo drugim rastlinskim mlečnim alternativam. 

"Ovseno mleko ima nizko vsebnost beljakovin: v povprečju le štiri grame beljakovin na porcijo, kar je približno polovica beljakovin mlečnega mleka," pojasnjujejo. 

Hkrati pa ovseno mleko vsebuje več ogljikovih hidratov kot druge vrste mleka, zato je bolj verjetno, da bo povzročilo skoke sladkorja v krvi, kar lahko vpliva na občutek sitosti čez dan.

Še en razlog za množični odhod ovsenega mleka je morda vse večje zavedanje o pogosti uporabi aditivov v večini množično proizvedenih blagovnih znamk. Rastlinsko olje, gume in konzervansi se v ovsenem mleku pogosto uporabljajo kot zgoščevalci, ki pomagajo posnemati teksturo kravjega mleka, s čimer se ustvari okusna pena na jutranjem kapučinu, poleg tega pa se izboljša tudi rok trajanja. Čeprav ni pomembnih raziskav o učinkih teh dodatkov, nekatere študije kažejo, da bi lahko dolgoročno škodovali našemu zdravju.

Katero mleko je najbolj zdravo?

Če ga prenašate, je po besedah strokovnjakov polnomastno mleko najboljša izbira za jutranjo kavo. "Polnomastno polnomastno mleko je naravno živilo, ki vsebuje 8 g beljakovin in skoraj 300 mg kalcija na 250 ml kozarec ter 10 g skupnih maščob, od katerih je 6 g nasičenih," pojasnjujejo.

Za tiste z alergijo ali preobčutljivostjo je po njenem mnenju najbolj primerno sojino mleko, saj ima podoben prehranski profil kot kravje mleko in nizko vsebnost nasičenih maščob. "Sojino mleko je dober vir beljakovin, saj vsebuje približno 8-10 g beljakovin na 250 ml".

Večina sojinega mleka je obogatena s kalcijem in B12, zato je njegova hranilna vrednost podobna kravjemu mleku. Najbolje bi bilo poiskati sojino mleko brez dodanega sladkorja in olj, ki pa vsebuje dodana kalcij in B12.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Za še lepši in bolj bel nasmeh: 5 živil, ki lahko naravno pobelijo zobe brez uporabe kemičnih izdelkov

Priporočamo tudi: Princesa rada uporablja to iPhone aplikacijo: Tako je Kate Middleton ohranjala stike s svojimi otroki med hospitalizacijo