ELLE napovednik: Kam se lahko po Sloveniji odpravite ta teden? (15. 4. do 22. 4.)

15. 4. 2024
ELLE napovednik: Kam se lahko po Sloveniji odpravite ta teden? (15. 4. do 22. 4.) (foto: Erik Nik Neubauer)
Erik Nik Neubauer

Ljubitelji glasbe, kulture in čokolade bosta ta teden prišli na svoj račun!

GLASBA

AKA NEOMI

Kino Šiška, Ljubljana

18. 4. 2024 ob 20:00

Erik Nik Neubauer

Koncert, ki bo po godu nočnim zverem s strtimi srci, podivjanim in nežnim bakhantkam, romatičnim dušam, ki rade pogledujejo v zvezdnato nebo in tistim, ki obožujejo namakanje v banji ter menijo, da ni nič bolj krepčilnega za dušo in telo kot vroča kopel … Mimogrede, ste kaj eko-anksiozni? AKA Neomi so in si zato poskušajo dušni nemir blažiti z ustvarjanjem glasbe ter si na ta način tudi nižati nivo kortizola v krvi. Včasih si pomagajo tudi s partijo tenisa ali pa s pozibavanjem med pomarančevci.

Na odru bodo poleg benda še prelestni gostje; med njimi odlična prijateljica benda in dobro poznana gospica ljubljanskih odrov ter mnogoterih omrežij Aleksandra Ilijevski, prjatučk Gregor Strasbergar – Štras in član prvotne zasedbe Neomi, Sašin bratranec Tadej Košir aka Bliskoviti prsti.

Bend poziva, da si oblečete kaj odsevnega. Ob izidu albuma Lepo se svetiš v temi bodo AKA Neomi namreč poskrbeli ne le za slušna čutila, temveč vas bo koncert popeljal tudi na vizualno potovanje po Mlečni cesti.

Vstopnice lahko najdete TUKAJ.

FILM

Nesrečna bitja

Cankarjev dom, Ljubljana

16. 4. 2024 ob 19:30

Profimedia

V Cankarjevem domu si lahko ogledate trenutno enega izmed najbolj vročih filmov z naslovom Nesrečna bitja, kjer je režijo prevzel Yorgos Lanthimosl, glavno vlogo pa Emma Stone

Dr. Godwin Baxter je iznakažen znanstvenik, ki v svoji razkošni vili opravlja eksperimente na živih bitjih, tako na živalih kot na ljudeh. Njegov osrednji projekt je Bella Baxter, mladenka, ki kaže očitne znake zaostalosti v duševnem razvoju. A Belli gre vse bolje. Njeno vedenje je vse bolj podobno normalnim ljudem in kmalu se v njej pojavi želja, da bi pogledala, kaj se skriva za zidovi Baxterjeve vile. Ker ne želi več biti zaprta, s pretkanim odvetnikom Duncanom Wedderburnom zbeži in se odpravi na potovanje po različnih deželah. Tako se za Bello začne učenje o sodobnem svetu, polnem nepravic in neekanosti, do katerih nima prav nikakršne strpnosti.

Poglejte si, zakaj nagrade vse od njegovega debija kar dežujejo!

Vstopnice lahko najdete TUKAJ.

GLEDALIŠČE

Prizori iz zakonskega življenja

Drama, Maribor

20. 4. 2024 ob 20:00

Peter Giodani

Ingmar Bergman (1918–2007) ni bil le eden najprepoznavnejših svetovnih filmskih scenaristov in režiserjev 20. stoletja, pač pa tudi eden najbolj eminentnih švedskih gledaliških režiserjev. Pri pisanju scenarija za televizijsko serijo Prizori iz zakonskega življenja leta 1972, ki si jih je zamislil kot »serijo dialogov, nič nenavadnega«, je izhajal iz lastnih izkušenj iz zakona z igralko Liv Ullmann, s katero sta bila v zvezi med letoma 1965 in 1970, in kot je sam zapisal »absolutnim dejstvom, da buržoazni ideal varnosti kvari čustvena življenja ljudi, jih spodkopava in straši«.

 Bergman je zvezo med Marjano in Johnom postavil pod povečevalno steklo; opazoval je, kako se približujeta in oddaljujeta, kako se v desetih letih spreminjajo njuni pogledi, čustveni odzivi, kako preigravata najrazličnejša stanja od ljubezni, vznemirljive privlačnosti, jeze, ljubosumja, hladne egoistične brezvestnosti do razočaranj in brutalne iskrenosti.

Po izjemnem uspehu serije je Bergman ustvaril še istoimenski celovečerni film in gledališko uprizoritev. Pod zakonsko vivisekcijo se bo podpisala mlada in perspektivna avstrijskokoroška Slovenka Mira Stadler, lanskoletna dobitnica nagrade stella22 za udarno uprizoritev, ki je z mladimi gledališčniki pripravila v dunajskem Burgteatru.

Vstopnice lahko najdete TUKAJ.

RAZSTAVA

Lucija Rosc: BABIŠČINA (otvoritev)

Galerija Kresija, Ljubljana

17. 4. 2024 ob 18:00 

Lucija Rosc

Marija Kobale (na kratko Mica) si je nekoč sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja poškodovala zob, zato se je odločila obiskati zobozdravnika v bližnjem mestu in obleči zob v zlato prevleko. Mica tedaj zagotovo ne bi mogla predvideti, da bo njena vnukinja Lucija Rosc, znana vizualna umetnica, šestdeset let kasneje vzela omenjeni zob, ga pretopila v zlato prevleko za svoj lastni umirajoči zob in celotni postopek posnela. Lucija, ki je odnosu s starimi starši posvetila več razstav (Superpozicije, Galerija Škuc, 2022; Podmet, Galerija Miklova hiša, 2023), tudi tokrat nadaljuje z raziskovanjem teme in posveča projekt izključno svoji babici. V ospredje zopet postavlja raziskovanje družinskih dinamik in spomina, kot glavno izrazno sredstvo pa še vedno uporablja fotografijo.

Vendar je pravi fokus razstave tokrat performativni dokumentarni film o zlatem zobu in njegovem potovanju od Mice do Lucije. Prenos zoba je gesta prenosa dediščine (ali babiščine), zob pa skoznjo postane nekakšen totem. Navsezadnje je Lucija z zlatom v simbolični gesti nasledstva ozdravila svoj lastni umirajoči zob. 

MALCE DRUGAČE

11. Festival čokolade Radovljica

Linhartov trg 9, Radovljica

20. 4. - 21. 4. od 9:00 do večera

Promocijsko gradivo

Če ste med sladkosnedi, vas največji festival sladkih čokoladnih razvajanj vabi v najslajše slovensko mesto - Radovljico! Za izjemno vzdušje bo poskrbelo več kot 20 čokoladnic in atraktiven spremljevalni program, obiskovalce pa bodo zabavali tudi Nipke, Leopold I., Rok'N Band, Masharik, Dunkin Devils in drugi.

Zakaj na festival? Zaradi največje ponudbe čokoladnih izdelkov, pestrega programa za otroke in družine, odličnih koncertov in uličnih predstav, cirkuške in gibalne animacije ter kulinaričnih in ustvarjalnih delavnic! Še en razlog za obisk? Bled je le 7 kilometrov stran!

Vstopnice stanejo 5 €, otroci in mladina do 18. leta pa imajo brezplačen vstop. 

Že veste, kam vas bo (najprej zaneslo)?

 Fotografije Erik Nik Neubauer in promocijsko gradivo

Preberite tudi: Zora Stančič: "Zelo zanimiv občutek je nositi nekaj, kar si sam podpisal: mogoče podoben občutku, ko si oblačilo zašiješ sam."

Priporočamo še: Kdaj ste nazadnje oblekli pisan kos? Katarina Čas vas bo prepričala s tem čudovitim puloverjem, ki poje odo pomladi in dokazano spodbuja dobro voljo!