Skušnja svobode

16. 5. 2008
Skušnja svobode

15. maja je Ljubljana postala resnična prestolnica kulture in končno se lahko v njej zazna močan utrip slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Slovenija namreč po šestnajstih letih zopet gosti srečanje najmočnješe mednarodne mreže sodobnih scenskih umetnosti IETM.

In če kongresniki cele dneve razpravljajo o Skušnji svobode: umetnosti, kot morda zadnjem zatočišču svobode in izzivih, s katerimi se soočajo producenti in načrtovalci v kulturi, je za vse nas celo mesto postalo oder in poligon umetnosti.

Gre za največji slovenski festival gledališča in plesa, pravi gledališki sejem, ki ga je dobro leto dni pripravljalo kar 350 partnerjev, umetnikov, producentov, mislecev, uradnikov in sponzorjev. V štirih dneh (od 15. – 18. maja) si je možno ogledati umetniški program, kot ga Ljubljana v tako skoncentrirani in hkrati žanrsko raznoliki obliki še ni doživela.

Razvršča se kar 43 predstav na 16 lokacijah in še več dvoranah. Od sodobnega plesa, drame, radoživih otroških in lutkovnih predstav, do bolj drznih, radikalnih performansov. Predstave so najeminentnejši dosežki sodobnih scenskih umetnosti zadnjih dveh let in lahko zadostijo raznolikim okusom.

To je maraton in edinstvena priložnost, kjer lahko ujamete predstave, ki ste jih čez leto zamudili, in si tokrat za bolj dosegljivo ceno privoščite celo več dogodkov na dan. Za najradovednejše sladokusce pa smo pripravili še itinerarje, kjer lahko odkrivate Ljubljano drugače. Umetniki vam predstavljajo sebe in mesto, kot ga vidijo le oni.

Ne čudite se, če boste v tem kulturnem vrvežu zaslišali vse mogoče svetovne jezike in bodo nekatere predstave podnaslovljene. Ljubljana te štiri dni lovi duh svetovljanstva in je postala center dogajanja.

Festival Skušnja svobode je tisti del programa slovenskega predsedovanja Evropski uniji, ki je namenjen tudi nam državljanom. Vsi, ki so z navdušenjem pripravljali progam, verjamejo, da je Evropa kaj več kot le ekonomija in politika, verjamejo, da je prav kultura tudi njena duša.

Cenik predstav (pdf).

Katalog (pdf).