Lifestyle Promocijsko sporočilo

Tukaj je martinovo! Z vami delimo neverjeten recept za martinovo predjed in vam predlagamo odlično vino (s pomočjo sommelierja!)

10. 11. 2023
Tukaj je martinovo! Z vami delimo neverjeten recept za martinovo predjed in vam predlagamo odlično vino (s pomočjo sommelierja!) (foto: Eurospin)
Eurospin

Martinovo se praznuje 11. novembra, torej to soboto, kar je običajno obdobje, ko se vinski mošt dokončno spremeni v vino. Ta praznik sega globoko v zgodovino krščanske Evrope in je postal zelo pomemben v vinorodnih deželah, tako tudi v Sloveniji.

Gre za praznik, ki združuje družine in prijatelje ob okusnih jedeh in kozarčku odličnega vina. Eden najbolj prepoznavnih običajev je krst mošta v vino, ki ga opravi kletar ali vinski kralj, pri čemer se uporabljajo krstno olje, kadilo in blagoslovljena voda.

Tako martinovanje v Sloveniji ni le praznik vina, ampak tudi priložnost za proslavljanje skupnosti, tradicije in slovenske dediščine. To je čas, ko se ljudje zberejo, nazdravijo uspešni letini in se veselijo skupaj. Martinovo tako ostaja eno izmed najlepših praznovanj v Sloveniji, ki nas spomni na pomembnost deljenja, druženja in spoštovanja do vinske tradicije naše dežele.

Da boste tudi sami doživeli to tradicionalno druženje ob dobri hrani in pijači, z vami delimo slasten Eurospinov recept za martinovo jed chefinje Anje Fir in odlično vino, ki ga bo dopolnilo, po priporočilu sommelierja Roka Kerina.

Rižota z jurčki

SESTAVINE za 4 osebe
2 skodelici riža za rižoto
1 srednje velik por
300 g jurčkov
1dl suhega belega vina (npr. sivi pinot)
1 zelenjavna jušna kocka
olivno olje
timijan
sol
poper
20 g masla
pest naribanega parmezana

Por narežemo na kolobarje in ga počasi popražimo na olivnem olju. Poru dodamo jurčke in vse skupaj dobro popražimo, da gobe spustijo vodo. Začinimo s timijanom. Primešamo riž in pražimo, dokler ne postekleni. Zalijemo z vinom, dokler vonj ne izpuhti. Dobro podrgnemo po dnu ponve. Jušno kocko raztopimo v 6 dl vode. K rižu dolijemo 3 dl jušne osnove, dobro premešamo in kuhamo na nizkem ognju. Ko riž popije osnovo, počasi dolijemo še eno zajemalko in ponavljamo, dokler riž ni kuhan. Solimo in popramo po okusu. Pred postrežbo dodamo kocko masla in parmezan.

Priporočilo sommelierja Roka Kerina:

Ob jedi priporoča belo vino Sivi pinot iz Vipavske doline tipične lososove barve, ki je dodana vrednost te sorte. Vonj je uglajen s fino cvetico in spominja na rdeče jabolko, tropske sadeže, citruse, belo cvetje in dišavnice. Okus je bogat na izvlečku z obilico karakterja in sočnosti. Elegantno. Zaznavno mineralno, lepo uravnovešeno z daljšim zatonom.

Rok Kerin je eden vodinih sommelierov v naših krajih. Ni le odličen poznavalec vin, ampak je tudi izvrsten svetovalec. Ne le natakar, ampak ustvarjalec, ki s svojo domišljijo in z znanjem navdihuje druge, kroji izvirne vinske karte, gurmanska doživetja. Ne glede na to, ali raziskujete nov letnik vina ali iščete popolno kombinacijo za svojo naslednjo kulinarično mojstrovino, vstopite v svet vrhunskih vin in gurmanskih užitkov z Eurospinom in sommelierom Rokom Kerinom.

Za drugimi slastnimi recepti in Rokovimi priporočili za vina pobrskajte v brošuri Eurospinova kantina.