Kulturni napovednik, od 16. do 30. januarja

16. 1. 2008

Pred nami je druga polovica januarja, ki bo v dveh tednih poskrbela za raznovrstne kulturne poslastice . . Med drugim se bo 21. januarja pričel mednarodni festival zgodbe Fabula, ki bo potekal že petič zapored. Rdeča nit Fabule, ki bo potekala do 16. februarja, so prostori zgodbe. Vsak prostor, tako realni kot virutalni, namreč nosi in pripoveduje svojo zgodbo.

FILM

24. januarja prihaja na platna film Metoda Pevca Estrellita - Pesem za domov, ljubezenska drama s Silvo Čušin v glavni vlogi. Na ogled bo tudi biografska drama Zbogom, Bafana o prijateljstvu med paznikom v zaporu in Nelsonom Mandelo, znanstveno-fantastični triler z Willom Smithom v glavni vlogi Jaz, legenda in zgodovinska vojna pustolovščina Poslednja legija, v kateri nastopi tudi Colin Firth. Če ste na 18. mednarodnem ljubljanskem filmskem festivalu zamudili zabavni film Zbegani, tokrat ne izpustite priložnosti za ogled te komične parodije.

GLASBA

17. januarja bo na Gradu Otočec koncentrirala popularna Neisha, dan kasneje pa lahko v Novem mestu (LokalPatriot) ujamete melanholično skupino Melodrom. V vrhniškem klubu Zakon bosta istega dne na oder stopila Gušti & Polona, v ljubljanskem Orto Baru pa skupina Panda. V prestolnici bo 19. januarja za glasbo skrbel didžej Valentino Kanzyani (Fun Factory), v Cankarjevem domu pa bo 28. januarja nastopil en zadnjih velikih pevcev obrednega in sakralnega repertoarja Sheikh Ahmad Al-Tuni iz Egipta. Koncert Glenn Miller Orchestra je pri nas sicer opadel, če pa bi se dogodka vseeno radi udeležili, lahko to storite 28. januarja v Zagrebu.

ODER

Na Dunaju bodo 16. januarja uprizorili performans Janeza Janše in osmih mladih umetnikov, ki obravnava razmerje sodobnega plesa do svobode (Program 7: Vaditi svobodo). Pred koncem meseca se nam obeta prava poslastica, saj bodo v Cankarjevem domu uprizorili opero Georgesa Bizeta Carmen (od 24. januarja do 9. februarja). V hramu kulture bodo uprizorili tudi muzikal po filmski uspešnici Footloose Ujemi ritem - Feel the Beat (23. januarja), 25. januarja pa bo isto prizorišče gostilo mariborsko uspešnico letošnje sezone Eugene Ionesco: Nosorogi. Če ste zamudili plesno predstavo Drage, drage Maje Delak, ko lahko še ujamete v Ljubljani (28. in 29. januar) in Novi Gorici (30. januar).

RAZSTAVE

Do 12. marca bo v Cankarjevem domu na ogled razstava o najstarejši človeški upodobitvi na Slovenskem Prva dama, do 16. marca pa Portreti slovenskih pisateljev Janeza Bogataja. 25. januarja bodo v ljubljanski galeriji Photon otvorili razstavo Skrito.si - Podobe skritega.

ELLE PRIPOROČA

  • Od 24. januarja, KinoKlub Vič, Ljubljana - film Estrellita - Pesem za domov režiserja Metoda Pevca. Ljubezenska drama s Silvo Čušin v glavni vlogi govori o ženi slavnega violinista, ki po njegovi smrti odkrije številne skrivnosti. Edino uteho ji ob nerazumevajočem sinu Julijanu nudi nadarjeni mladenič Amir, ki mu posodi neprecenljivo violino pokojnega moža . .
  • Od 24. januarja do 9. februarja v Cankarjevem domu, Ljubljana - Georges Bizet: Carmen. Nova uprizoritev znamenite opere je v izvedbi ljubljanskega operno-baletnega ansambla od prve uprizoritve leta 1896 že šestnajsta.
  • 28. in 29. januarja v ljubljanskem Plesnem teatru in 30. januarja v novogoriškem Kulturnem domu - plesno-gledališka uspešnica Drage, drage Maje Delak.