Ta svetovno znana pevka in umetnica bo na svoj 76. rojstni dan nastopila v Cankarjevem domu (velja za legendo)

9. 5. 2023
Ta svetovno znana pevka in umetnica bo na svoj 76. rojstni dan nastopila v Cankarjevem domu (velja za legendo) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zagotovo poznate njeno znamenito pesem O Superman ...

5. junija bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na svoj 76. rojstni dan nastopila Laurie Andersonena najbolj znanih in drznih ustvarjalnih pionirk Amerike, poznana predvsem po svojih večmedijskih predstavitvah.

V Ljubljani bo nastopila tretjič, tokrat z novim projektom Let X=X, ki temelji na zgodbah in zunajserijskih vizualnih upodobitvah albuma Big Science, ki mu bo dodala nove skladbe.

Vizualno umetnico, skladateljico, pesnico, fotografinjo, filmsko ustvarjalko, strokovnjakinjza elektroniko, vokalistko in inštrumentalistko je v svet popularne glasbe v začetku osemdesetih let izstrelil znameniti komad O Supermanki so mu sledili novi albumi, med drugimi Big Science, Mister Heartbreak in Home of the Brave.

Vstopnice za omenjeni dogodek najdete TUKAJ.

Še nekaj zanimivih dejstev o Laurie Anderson.

  • Živi nastopi unikatne ustvarjalke zajemajo vse od performansov govorjene besede do kompleksnih večpredstavnostnih odrskih dogodkov, kot je Songs and Stories for Moby Dick (1999).

  • Leta 2002 je bila prva umetnica z rezidenco pri Nasi, ki je vrhunec dosegla s solističnim performansom The End of the Moon (2004). 

  • Njen film Heart of a Dog se je leta 2015 uvrstil med uradno selekcijo filmskih festivalov v Benetkah in Torontu.

  • Za razstavo Habeas Corpus je prejela nagrado Yoko Ono za umetniške dosežke.

  • Nedavno je svojo najobsežnejšo samostojno razstavo doslej z naslovom The Weather priredila v washingtonskem Hirshhornovem muzeju (Smithsonian).

Fotografije: Stephanie Diani in Profimedia

Preberite še: Blake Lively osupljiva v usnjeni obleki, ki slavi ženske obline

Priporočamo tudi: Pozabite na chia semena in njihovo sposobnost zaviranja apetita, ta rastlina, ki je še ne poznate, je v tem še boljša