Sanjske počitnice: lep in varen dopust

Končno bomo obrnili hrbet vsakodnevnim opravkom in se odpravili na pravljični dopust.

Sanjske počitnice: lep in varen dopust

Razkrivamo, kako se lahko izognete možnim pastem na poti in kako se zavarujete pred vsemi neprijetnostmi med počitnicami.

Kako najbolj varno priti do želenega cilja in kako se zaščititi pred 'poletnimi lopovi', ki so namazani z vsemi žavbami in oboroženi z različnimi triki.

Preberite si, kako do sanjskih počitnic!

Na poti

V avtomobilu

Voznik naj med vožnjo večkrat počiva. Po statistiki je utrujenost voznika najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Majhni otroci oziroma dojenčki morajo biti v svojih sedežih, tisti večji pa obvezno privezani. Če recimo zaspite na sovoznikovem sedežu in se v sedežu nagnete malce naprej, vas pri morebitni nesreči ne bo

ranila le zračna blazina, temveč tudi varnostni pas. Obstaja tudi možnost, da se vam zareže v vrat, kar je lahko smrtno nevarno. Če se vam torej med vožnjo spi, se ustavite na počivališču in se odpočijte.

V letalu

Najbolj udobni sedeži so pri zasilnih izhodih. Tam boste imeli največ prostora za noge. Na tem mestu boste tudi najbolj varni, če se bo zgodila nesreča. Takrat boste prvi v vrsti za izkrcanje. Velja pa pravilo: tisti, ki med strmoglavljenjem letala sedijo v repu, imajo največ možnosti za preživetje.

V avtobusu

Najbolj varni sedeži so med sprednjo in zadnjo osovino. Ti so namreč v delu karoserije, ki se ob nesreči deformira.

Na dopustu

Ogledovanje mesta

Skoraj v vsakem mestu so 'zelo ugodni' vodniki. Ampak bodite pozorni, saj tujcem zaračunajo tudi vstopnice, ki so sicer brezplačne. Nasvet: vsako mesto ima turistično pisarno in seznam pooblaščenih vodnikov.

Znamenitosti

Pred znamenitostmi se navadno zbira veliko število tujcev. To je tudi idealno mesto za žeparje, ker zvedavi turisti ne pazijo na torbice, saj gledajo okoli. Nasvet: eden naj gleda in občuduje, drugi naj pazi na torbe. Potem se zamenjajte.

Tam, kjer je veliko ljudi, velja pravilo: torbe je treba držati ob telesu in jih z eno roko čvrsto stiskati k sebi.

Privlačne ponudbe

Pred vsako restavracijo so table z napisi okusnih jedi, ki so navadno po zelo ugodnih cenah. A tudi to je lahko past! Na meniju je potem popolnoma druga zgodba. Pogosto je treba prebrati droben tisk na dnu menija: najnižja cena naročila na osebo je 20 evrov, na primer. Nasvet: na jedilniku pazite na droben tisk. In v restavracijah, v katerih ste prvič, ne naročajte brez menija.

Prijeli ste, kupite!

Po plažah pogosto hodijo prodajalci različnih spominkov ali pa nakita, klobukov in podobno. In prodajalec trdi, da morate stvar, ki ste jo vzeli v roke, tudi kupiti. Pa čeprav vam jo je dobesedno vsilil. Nasvet: nikoli ne prijemajte stvari, če jih res ne želite kupiti.

Ugoden tečaj

Na izložbi menjalnice visi napis z ugodnim tečajem. A v resnici ste dobili manj, kot ste pričakovali. In ko to omenite, vam na primer odgovorijo, da tisti tečaj velja, če zamenjate več kot dva tisoč evrov. In to je tudi napisano z drobnim tiskom. Nasvet: preden zamenjate denar, se še enkrat pozanimajte o tečaju.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri