TE sladice si lahko privoščite tudi med dieto (nasveti hišnega strokovnjaka)

Če se prehranjujete pravilno, lahko brez slabe vesti pojeste tudi kaj sladkega. Že veste, kaj?

TE sladice si lahko privoščite tudi med dieto (nasveti hišnega strokovnjaka) - Foto: Brooke Lark / Unlash

Sladkor ni le prazna kalorija in povečanje telesne teže kot posledica uživanja slaščic ima zelo malo opraviti s kalorijami. Telo ni skladišče, kamor samo shranjujemo hrano oziroma gorivo, naše telo v bistvu deluje kot kemijski laboratorij. 

Pri presnavljanju sladkorjev oziroma ogljikovih hidratov ima veliko vlogo v človeškem laboratoriju hormon inzulin, ki se sprosti v kri in preprečuje porabo maščob v telesu. 

Če razložimo preprosto: inzulin je tisti, ki povzroča, da telo shranjuje sladkor v obliki maščobe. Vendar pa znanstvena dognanja zadnjih nekaj let kažejo, da inzulin ne skrbi samo za presnovo.

Sladkor lahko vpliva na pojav Alzheimerjeve bolezni, epilepsije, pospešuje nastanek rakastih celic, vpliva na različna vnetna stanja v telesu, na trebušno zamaščenost, na debelost, sladkorno bolezen tipa2, srčno žilne bolezni itd.

Ugotovili so tudi, da pri večini ljudi občutljivost za inzulin z leti upada, kar povzroča inzulinsko odpornost. Sladice, sploh tiste s trgovskih polic, so polne rafiniranega sladkorja in so vsekakor bližnjica do povečanja telesne teže in inzulinske odpornosti.

A sladko ne pomeni vedno nezdravo in prepovedano. Zdrav jedilnik lahko vsebuje tudi kaj sladkega.

In kaj bi to lahko bilo?

Temna čokolada, ki vsebuje nad 85% kakava, vsebuje antioksidante in ima manj sladkorja kot mleko oz. mlečna čokolada.

Grški jogurt je odličen vir kalcija in beljakovin. Z zmrznjenimi bananami je lahko popoln nadomestek saldoleda.

Kokos je bogat z zdravimi maščobami in ima naravno sladek okus. Samo iz kokosove moke in beljakov lahko naredimo dober biskvit oziroma oblat, ki ga obložimo z jagodičevjem.

Jagodičevje spada med najbogatejše vire antioksidantov. Ima sladek okus in nizko vsebnost kalorij.

V kokosovo mleko lahko namočimo semena čija in naredimo puding, ki ga obogatimo s pravim kakavom in cimetom.

Cimet je sladka začimba, ki znižuje glukozo v krvi. Lahko ga dodamo ovseni kaše, kavi ali zelenemu čaju.

Za revijo Lady je prispevek pripravil osebni trener Vanja Cipot.

Fotografije: Brooke Lark / Unsplash

Preberite še: VIDEO: 5 preprostih trikov, s katerimi lahko popravimo zlomljen noht

Priporočamo tudi: 9 nasvetov, kako se PONOVNO zaljubiti v dolgoletnega partnerja!

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri