Kako pripraviti popoln zrezek?

1. 5. 2015
Kako pripraviti popoln zrezek? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Za pripravo dobrega zrezka je potrebna kombinacija pravega trenutka in malo spretnosti.

Kakovost je pomembna

Dober zrezek se začne z dobrim kosom mesa. Niti najboljši kuhar na svetu ne more poceni kosa govedine pripraviti tako, da bo ta okusen. Ob nakupu mesa za nasvet vprašajte svojega mesarja.

Nikar ne hitite

Preden začnete pripravljati meso, ga pustite, da na sobni temperaturi počiva vsaj pol ure. Tako bo vaš zrezek zagotovo bolj mehak.

Zrezek dobro zapecite

Pri peki zrezka bodite pozorni, da ga obračate vsaki dve minuti – meso bo tako dobilo dobro zapečeno skorjico in poseben okus po žaru. Zrezek pecite osem minut, nato ga položite na krožnik, kjer naj počiva še deset minut.

Ne zaupajte le svojim očem

Kdaj je meso pečeno, preizkusite s prsti. Srednje zapečeno meso mora biti na otip kot dlan pod palcem na roki, če skupaj sklenete palec in sredinec. Ali je vaš zrezek pečen, lahko preverite tudi s termometrom za meso. Ko izmerite temperaturo 36 stopinj, ga odstranite s štedilnika in pustite, da počiva, dokler ne doseže 40 stopinj.

Trije primeri najbolj tipičnih govejih zrezkov

pljučni biftekPljučni biftek

Videz: kompakten in pust

Okus: najmehkejši kos mesa

bržolni zrezekBržolni zrezek

Videz: marmornata tekstura z vidnimi delci maščobe

Okus: sočen in poln okusa

t-bone zrezekT-bone zrezek

Videz: kost v obliki črke T, z mesom na obeh straneh kosti

Okus: mehak in sočen

Pripravila: Nastja Nastič

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk