Super recept za domače milo 'castille'

Na trgu obstaja neskončna vrsta različnih mil. Trda, tekoča, umetna, naravna, ekološka, takšna za penaste užitke in takšna, ki zares temeljito čistijo. Bela, barvna, vzorčasta, majhna, velika, dišeča, nevtralna, pralna, otroška ali za hišne ljubljenčke. Karkoli vam poželi srce. Nekaj čisto drugega, pa bi bilo izdelati svoje milo, kar doma. Kajne?

Lepota, 18. 11. 2015
Super recept za domače milo 'castille' - Foto: profimedia

Andreja Mošet Zupan (univ. dipl. kem.) je na spletnem časopisu za tolmačenje znanosti Kvardabra, objavila izredno zanimiv prispevek, ki govori prav o tem, kako izdelati milo kar v domači kuhinji. Mi spodaj objavljamo recept za izdelavo, vam pa zelo priporočamo, da si celoten prispevek preberete tudi na spletni strani Kvardabre.

Konkreten recept za vrsto Castille mila

Običajno je sicer Castille milo narejeno le iz olivnega olja in luga, a naj bo recept nekoliko prirejen. Običajno Castille milo je sicer zelo blago, vendar se ne peni dovolj, pena pa je kremasta in tudi nekoliko sluzasta. Še vedno sicer dobro čisti, a običajno smo navajeni, da se morajo mila dobro peniti. Zato bomo olivnemu olju dodali še nekaj kokosovega.

Potrebovali bomo:

  • 450 g olivnega olja
  • 50 g kokosovega olja
  • 63 g trdnega NaOH
  • 95 g hladne destilirane vode

* NaOH primerno za izdelovanje mila se dobi v Merkurjevih poslovalnicah.

* Poizkusite lahko s silikonskim pekačem.

1. Oblečemo zaščitna očala, obleko in rokavice in v dobro prezračevanem prostoru izmerimo 95 g hladne vode. V drugi posodi stehtamo 63 g NaOH in ga počasi dodajamo vodi in mešamo. Ko se lug raztopi, postavimo raztopino na stran in počakamo da se ohladi na okoli 40° C. Lahko ali zmerimo temperaturo, ali pa se zanašamo na otip zunanje strani posode – naj bo nekako na temperaturi naše kože.

2. Zatehtamo 450 g olivnega olja in 50 g kokosovega olja v lonec iz nerjavečega jekla. Previdno segrevamo, da se kokosovo olje stali in ohladimo na približno 40° C.

3. Raztopino luga dodamo v raztopljeno maščobo in previdno mešamo. Uporabimo palični mešalnik, vendar le za nekaj sekund, pri čemer pozorno opazujemo zmes. Pri uporabi paličnega mešalnika se namreč lahko milo prehitro zgosti in lahko dobimo v posodi „cement“.

Prav tako moramo paziti, da ne mešamo s preveliko hitrostjo, da nam zmes ne pljuska iz posode. Palični mešalnik ugašamo in prižigamo periodično, da ne uničimo motorja. Z mešanjem prenehamo, ko se začne zmes gostiti. To točko ugotovimo tako, da pogledamo ali kapljica, ki kane iz mešalnika, ostane nekaj sekund na površini.

4. Ko dosežemo to točko, prelijemo milo v pripravljen model. V modelu ga pustimo približno en dan. Milo naj se dovolj strdi, da ga lahko režemo. Nato milo postavimo na rešetke, kjer bo zorelo in se trdilo. Zorenje je potrebno, da se dokonča proces umiljenja in izhlapi odvečna voda. To traja kar nekaj tednov, najbolje je, da milo pustimo zoreti vsaj 3 tedne. Takrat lahko milo testiramo.

Nekateri priporočajo ročni test, kar preprosto pomeni, da si z milom umijemo roke in vidimo kakšen je učinek. Če je milo sluzasto, koža pa nas skeli in je kot opečena, potem je v milu prav gotovo preveč luga. Nekateri pri testiranju uporabijo kar jezik. Če se z jezikom dotaknemo mila in nas zapeče podobno kot bi se dotaknili 9 V baterije, potem je milo preveč lužno.

Veliko izdelovalcev domačega mila za testiranje pH sicer uporablja pH trakove, ampak ti niso zanesljivi pri testiranju bazičnosti mila (krivec za napako je površinska aktivnost mila). Če želimo biti bolj natančni, lahko zmerimo pH tudi s pH metrom.

Domače milo ima pH med 9 in 10.5.

Ko/če se zgodi neuspeh

Tako kot pri kuhanju hrane, tudi pri kuhanju mila – saponifikaciji- kdaj pa kdaj pride tudi do neuspehov. Količine sestavin niso pravilno zatehtane, zmes ulijemo v model preden se je v resnici začelo gostiti, milo dobi čudno podobo . . Vendar tudi pri ponesrečenih milih še ni vsega konec. Včasih je potrebno le malce več časa, včasih je problem le estetski, drugič moramo milo raztopiti in dodati kakšno sestavino, redko pa se zgodi, da je edina rešitev koš za smeti.

Kako popraviti zgrešeno umiljenje? Če smo prepričani, da smo ob pripravi uporabili pravilne količine sestavin, potem pustimo milo še zoreti. Če nasprotno ugotovimo, da smo katero sestavino izpustili ali pa vemo kje natančno smo naredili napako, potem lahko milo raztopimo in dodamo, kar smo prej izpustili. Odgovor v veliki meri leži v izkušnjah. Nikoli pa ne smemo pozabiti: priprava mila ni samo znanost, je tudi umetnost.

Vir: povzetek iz prispevka Andreje Mošet Zupan, Kvardabra.net

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri