Mednarodni tango festival Ljubljana

20. 3. 2008

Od 10. do 13. aprila 2008 (Cankarjev dom in Tango bar). Horacio Ferrer, pesnik in predsednik Argentinske nacionalne akademije za tango, opredeli tango kot način boemskega življenja ljudi, ki jih bolj zanima druženje s prijatelji in notranje zadovoljstvo, kot pa slava in denar.

Druženje s prijatelji – morda še neznanimi – vsako pomlad pripelje v Ljubljano stotine plesalcev argentinskega tanga z vsega sveta. Tesno objeti preplešejo štiri noči, čez dan pa se družijo in si izmenjujejo skrivnosti plesa in glasbe. Samo šest je med njimi profesionalcev – a ti Argentinci so med najboljšimi plesalci na svetu. Čez dan so učitelji in zvezdniki, med milongo (plesnim večerom) pa se zlijejo z množico. Tango plešejo za svoje notranje zadovoljstvo.

Janja Frank, ki v Sloveniji širi argentinski tango že deset let, vabi Slovence, da se naučijo svojih prvih tango korakov: "Mednarodni tango festival Ljubljana smo naredili, da bi Slovencem približali tango, to dostojanstveno, ukročeno obliko strasti, svetovljanstva in druženja. V resnici smo še bolj uspešno predstavili slovenski tango svetu, ki nam sedaj redno prihaja v goste. Bodoče tangerje iz Slovenije vabim, da zaplešejo svoje prve tango korake ravno na Festivalu. Brez strahu pred množico. Kajti tudi v množici je tango samoten, je zapisal Horacio Ferrer."

To in druge lepe misli o tangu ter več o festivalu najdemo na uradni spletni strani festivala in domu slovenskega tanga, TangoSlovenia.